Kas,Tendon, Periferik Sinir Yaralanmaları Sonrası Rehabilitasyon

Kemiklerimize bağlanarak eklem üzerinden hareketi sağlayan, kendi kendine uzayıp kısalabilme özelliği olan yegane dokulardır. Çok fazla sayıda kas iplikçiklerinden oluşan bir halat gibi düşünebileceğimiz kaslarımız, belli bir kuvvete kadar esneyebilme ve yük taşıyabilme özelliğine sahiptir.
Çeşitli şekillerde bu yükten fazlasına maruz kalan kaslarımız içinde, bu iplikçikler ve/veya onların oluşturduğu liflerde yırtılmalar olabilir. Bu zorlanmalar sonucunda bazen bütünlüğü bozulabilir ki daha çok yırtık diye adlandırırız. Kimi zaman da bütünlüğü bozulmayan, bir kumaş parçasının gerilerek gözeneklerinin açılması gibi yaralanmalar oluşabilir. Buna da kas zorlanması ismini kullanabiliriz. Bu yaralanmalar yine kanama, ağrı ve şişlik oluşturabilir.

Herhangi bir yüksek enerjili ani hareket sonucunda, (aniden koşuya başlamak, aniden duruş, dönüş vs.) şiddetli bir acı, kimi zaman elektrik çarpması hissi ya da iğnelenme şeklinde yanma hissi ile birlikte farkedilir. İleri derecede kas yaralanmalarında hareket çok şiddetli ağrılı olabilir.
Yapmamız gereken; doğru “ilk müdahale” ve ağrısız bir şekilde istirahattir. Arkasından uygun sağlık kuruluşuna baş vurup doğru tedavi planlamasıdır.Kas yaralanmalarının rehabilitasyonunda temel amaç iyileşme sırasında oluşan sert skar dokusunun (kaynak doku gibi düşünülebilir) mümkün olduğunca küçük ve olabildiğince esnek olarak kalmasını sağlamaktır. Böylelikle kas, hareket sırasında normal uzunluğuna ulaşabilir.
Yine ayrıca kaybedilen kas kuvvetinin yerine konması da rehabilitasyonun önemli aşamalarında bir diğeridir. İyileşme süreleri de yaralanma şiddetine, vücudun iyileştirme gücüne ve fizyoterapinin- rehabilitasyonun kalitesine bağlıdır.

 

Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.

 

 

Bir yanıt yazın

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.