Yumuşak doku veya eklem dışı romatizmal hastalıklar günlük pratikte çok fazla sayıda karşılaşılan bir sağlık sorunudur. Romatizmal hastalıkların yaklaşık olarak % 60 kadarını yumuşak doku romatizmaları oluşturmaktadır.
Yumuşak doku romatizmaları tutulan yumuşak dokunun türüne veya ağrının lokalizasyonuna göre iki bölümde sınıflandırılabilir.
1- Bölgesel ağrı şeklinde izlenenler
2-Yaygın ağrı şeklinde izlenenler
Bölgesel ağrı şeklinde izlenen gruptaki patolojilerin genel ortak özellikleri tekrarlayan travmalar veya zorlanmalar sonrası ortaya çıkmasıdır. Travma ve zorlanma dışında enflamatuar, metabolik, toksik, enfeksiyöz veya vaskuler nedenlerle de gelişebilir.
Ağrı ve bölgesel hassasiyet ilgili kasın kasılması ile artış gösterir. Bölgesel ısı artışı, kızarıklık, şişlik ve uzun süreli hareketsizlik sonucunda kasta atrofi de tabloya eklenebilir.
Tedavide istirahat, ilaç tedavisi, bölgesel enjeksiyon uygulaması, fizik tedavi yöntemleri tek başlarına veya birlikte kombine edilerek uygulanabilir.
Yaygın ağrı şeklinde izlenen grup ise daha çok hanımlarda görülmesiyle ve kronik ağrı nedenlerinin başında gelmesi nedeniyle oldukça önemli bir sağlık problemidir.
Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır, tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.